torsdag 25 oktober 2007

Trafikeländet bort på Stora Nygatan?!?

Nu äntligen genomför trafikkontoret det beslut som togs i våras i Trafiknämnden om att göra Gamla stan till en enhetlig trafikzon.

Stora Nygatan och Stora Gråmunkegränd blir därför inlemmade i den hårdare zonen med förbud mot infart mellan 11 och 06. (Gågata är de redan sedan tre år tillbaka.)

Lilla Nygatan fortsätter att vara Gågata (obs: med biltrafik och parkeringar -vilket är olagligt). (Så gick det med den ökade enhetligheten...)

Men saken är inte biff i och med detta. För att vara säkra på att kunna skapa maximal förvirring har Trafikkontorets tjänsteman/män valt att inte informera boende, yrkesverksamma eller media i förväg. Man har också valt att inte bjuda in till någon form av samråd med boende och företagare i området kring beslutet.

Om man gjort detta hade sannolikt någon upptäckt att det döljer sig en liten slamkrypare i de kryptiska formuleringar som Trafikkontoret mödosamt präntat. Analyserar man texten framgår det att inte ens taxi ska vara tillåten på Stora Nygatan och Stora Gråmunkegränd! Det blir alltså som på Västerlånggatan där ens taxi inte är tillåten efter 11!
Ännu mindre enhetligt än tidigare, med andra ord. (I övriga Gamla stan har ju taxi en generell dispens, t ex för krogkörningar av överförfriskade barbesökare.)

Att taxi inte får köra på Stora Nygatan är inte oss emot, men kanske hade det varit bra med ett helhetsgrepp, information och förankring...

Och för den som beskådat de nattliga köerna av mer eller mindre registrerade taxibilar som trängs längs Stora Nygatan ska det bli intressant att höra hur dessa frifräsiga förare formulerar sig om de (till äventyrs) skulle bli stoppade av polis.

Säkrast (för polisen) är väl att ordningsmakten gör som man brukar - håller sig borta från stadsdelen och låtsas som ingenting.

"Det är ju ändå bara Gamla stan..."

Mikael Falk

Inga kommentarer: