måndag 4 december 2006

SVT tar upp Söderlunds svek

Samma dag som Trafiknämndens beslut från i våras stoppades av Mikael Söderlund, sände SVTs ABC-nytt ett inslag om hur planerna på att ta bort parkeringsplatserna på gågatorna i Gamla stan, rivits upp. Nyhetsinslaget, som var nummer två i ABCs huvudsändning kl 22.15, handlade om det nya trafikborgarrådets svek mot företagarna och de boende i Gamla stan.
Se inslaget på SVTs hemsida: ABC

Den 1 december, skulle gågatorna Stora och Lilla Nygatan blivit av med de regelvidriga parkeringsplatserna som förorsakar så mycket bekymmer för boende och företagare i Gamla stan.
Parkering förekommer normalt inte på gågator, men på Stora och Lilla Nygatan har de av outgrundlig anledning tillåtits vara kvar.

De parkerade bilarna förorsakar trafikhinder vid leveranser till butiker och restauranger, är i vägen för de gående, och de ger intrycket av att gatorna är öppna för normal biltrafik. Endast ett smalt körfält återstår. Stannar en lastbil för att lossa gods, stannar hela trafiken i flera kvarter. De gående får vackert hålla sig till de minimala trottoarerna. Företagarna och deras kunder får försöka tänka bort tomgångsgaserna och bullret som väller ut från diesel- och bensinmotorer.

Trafiknämnden tog i våras därför beslut om att ta bort parkeringsmöjligheten på gågatorna. I veckan som gick stod äntligen Trafikkontorets personal redo att göra den beställda omskyltningen och genomföra de förändringar som krävdes för att dessa gågator skulle kunna förvandlas till gågator även i sinnevärlden.

Företagarföreningen på Stora Nygatan tyckte att beslutet som togs i våras av nämnden var bra. Man vill från företagarnas sida att gatorna söder om Västerlånggatan ska ha samma möjligheter som t ex Österlånggatan och övriga gågator i Stockholm har. Då är frånvaro av parkering och biltrafik en självklarhet. En åsikt som inte delas av det moderata borgarrådet. Att företagare och boende, inte minst barnfamiljer, är för en striktare tillämpning av gågatuföreskrifterna är något som moderaten Mikael Söderlund inte tagit intryck av. Han älskar själv bilar och har tidigare istället uttalat en önskan att underlätta för bilar och andra motorfordon, på bekostnad av människor till fots eller på cykel.

Inte ens på de smala, gamla, stenlagda gränderna är man som boende och företagare fredad från biltrafiken. Företagarnas och invånarnas vädjanden, uppvaktningar och debatt är förgäves.
Bilarna ska fram, enligt Söderlund.

Många befarar nu att Mikael Söderlunds agerande att riva upp Trafiknämndens beslut från i våras, bara är första spiken i kistan för den medeltida stadsdelen.


Hälsningar
The Cheshire Cat


Ps. Att Nya Moderaterna har kontor på Stora Nygatan borde ju inte betyda något för partiets ställningstagande i frågan, tycker man. Taxi är ju, även med Trafiknämndens beslut från i våras, undantagen trafikrestriktionerna. Och Mikael Odenberg, (m) numera försvarsminister, åkte ju i första hand taxi (200 ggr) från Gamla stan till hemmet på Östermalm, då han jobbade på M-kansliet. Ds.

Inga kommentarer: